“Tolong Belikan Tali Leher Sebab Tak Cukup Duit.” Pernah Diundang Ke Istana, Pemuda Ni Kongsi Momen Jadi Rakan Sekelas Tengku Hasanal!

Walaupun masih muda dan baru berusia 25 tahun, sifat keperibadian Tengku Mahkota Pahang iaitu Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah ibni Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah cukup dikagumi ramai.

rata-rata rakyat mengakui baginda dilihat sama seperti ayahandanya serta bondanya yang begitu dekat dengan rakyat. Tidak hairanlah Tengku Hasanal  turut menjadi ‘pujaan’ hati rakyat Malaysia kerana keprihatinanan selain turut  memiliki wajah yang tampan serta murah dengan senyuman.

Baru-baru ini, dalam satu perkongsian oleh seorang pemuda yang dikenali sebagai Paihhh, dia telah menceritakan kisahnya yang pernah berteman rapat dengan Pemangku Sultan Pahang itu.

Kisah tersebut tular di laman twitter dan Paihhh atau nama sebenarnya Raja Mohd Faiz dikategorikan sebagai ‘bertuah’ apabila merasai alam persekolahan sewaktu kecil bersama kerabat diraja.

Pengalaman menjadi teman persekolahan kepada Tengku Hasanal adalah suatu yang manis untuk dikenang.

IKLAN

Dia juga berasa bangga kerana usia kecilnya dipertemukan dengan teman yang begitu baik dan merendah diri walaupun kedudukannya merupakan golongan diraja.

 

Paihhhh@rajamohdfaiz

My ex classmate since darjah satu sampai darjah 3. And teringat masa dijemput ke istana masa birthday Tengku Hassanal. Dgn tak bawak baju spare utk mandi. Tetiba Tengku Muhammad tolak masuk dalam kolam… https://twitter.com/zhaeimaziz/status/1252070614614945792 

𝖘𝖆𝖒@zhaeimaziz

hello, Malaysia pun ada ah 🇲🇾

Embedded video

17K people are talking about this

Paihhhh@rajamohdfaiz

My ex classmate since darjah satu sampai darjah 3. And teringat masa dijemput ke istana masa birthday Tengku Hassanal. Dgn tak bawak baju spare utk mandi. Tetiba Tengku Muhammad tolak masuk dalam kolam… https://twitter.com/zhaeimaziz/status/1252070614614945792 

𝖘𝖆𝖒@zhaeimaziz

hello, Malaysia pun ada ah 🇲🇾

Embedded video

Paihhhh@rajamohdfaiz

Then Tengku Hassanal datang and ask me “raja ada baju lebih tak?” Then i said “tak bawak Tengku”. Then Tengku Hassanal ajak aku masuk dalam bilik dia sambil bibik dia follow. Then Tengku bagi baju Tentku utk aku pakai time tu. Thank you so much 🙏🏻🥺

171 people are talking about this

 

Paihhhh@rajamohdfaiz

Then Tengku Hassanal datang and ask me “raja ada baju lebih tak?” Then i said “tak bawak Tengku”. Then Tengku Hassanal ajak aku masuk dalam bilik dia sambil bibik dia follow. Then Tengku bagi baju Tentku utk aku pakai time tu. Thank you so much 🙏🏻🥺

Paihhhh@rajamohdfaiz

Then another day, masa rehat time nak beli tie sebab dah dilantik pengawas time tu. aku tak cukup duit nak beli tie. Tengku terdengar keluhan aku, suddently Tengku panggil bodyguard dia..

122 people are talking about this

Malah, sewaktu dia tidak mempunyai wang untuk membeli tali leher di sekolah, Tengku memanggil pengawal peribadi baginda lalu menghulurkan wang kepadanya.

 

Paihhhh@rajamohdfaiz

Then another day, masa rehat time nak beli tie sebab dah dilantik pengawas time tu. aku tak cukup duit nak beli tie. Tengku terdengar keluhan aku, suddently Tengku panggil bodyguard dia..

Paihhhh@rajamohdfaiz

Then dia ambil purse dia dgn bodyguard dia, “nah raja! Pergi beli tie!”. Masa tu aku tak tahu nak cakap apa. Dengan baju yang Tengku bagi tu pun Tengku tak bagi aku pulang balik dkt Tengku. Tambah pulak Tengku hulur rm5 utk aku belikan tie masa tu 😔🥺

134 people are talking about this

Paihhhh@rajamohdfaiz

Then dia ambil purse dia dgn bodyguard dia, “nah raja! Pergi beli tie!”. Masa tu aku tak tahu nak cakap apa. Dengan baju yang Tengku bagi tu pun Tengku tak bagi aku pulang balik dkt Tengku. Tambah pulak Tengku hulur rm5 utk aku belikan tie masa tu 😔🥺

Paihhhh@rajamohdfaiz

Thank you for the memories Tengku Hassanal! Im so proud sebab dapat rehat dkt kantin dulu dgn Tengku. Duduk satu table🥺😂. Tengku memang suka tolong orang since sekolah rendah lagi!!!

219 people are talking about this

Sumber: Twitter @rajamohdfaiz istana_negara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[ajax_load_more]