Tarikh Pembayaran Pencen 2017 Pesara Kerajaan

Posted on
Tarikh Pembayaran Pencen 2017 Pesara Kerajaan.
Jadual pembayaran pencen secara bayaran bulanan bagi tahun 2017 berikut merupakan rasmi berdasarkan jadual yang dikeluarkan oleh Portal Pencen Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).
Dengan Jadual Pembayaran Pencen secara bayaran bulanan yang dikeluarkan ini, anggota berpencen atau tanggungan / waris pesara dapat membuat perancangan serta menguruskan perbelanjaan isi rumah dengan lebih berhemah dan teratur.
JADUAL PEMBAYARAN PENCEN BULANAN TAHUN 2017
  • Pembayaran secara sebulan sekali dilakukan kepada anggota pencen perkhidmatan awam
  • Tarikh pembayaran pencen ini masih tertakluk kepada pindaan semasa. Sebarang perubahan akan kami kemaskini dengan kadar segera
Tarikh Pembayaran Pencen Bulanan Perkhidmatan Awam 2017
  
Bulan
Tarikh Bayaran Dan Hari
Januari
18.01.2017 (RABU)
Februari
21.02.2017 (SELASA)
Mac
21.03.2017 (SELASA)
April
20.04.2017 (KHAMIS)
Mei
18.05.2017 (KHAMIS)
Jun
14.06.2017 (RABU)
Julai
20.07.2017 (KHAMIS)
Ogos
21.08.2017 (ISNIN)
September
20.09.2017 (RABU)
Oktober
10.10.2017 (SELASA)
November
21.11.2017 (SELASA)
Disember
20.12.2017 (RABU)
Untuk pengetahuan anda, jika orang lain selain penerima pencen ingin membuat tuntutan, penerima pencen boleh melantik seorang wakil bagi menguruskan urusan pencen dengan pihak bank.
Namun, pelantikan wakil hanya dibenarkan di bawah Skim B sahaja.
Bagi wakil yang layak untuk mewakilkan penerima pencen, syaratnya ialah penerima pencen mesti seorang yang uzur yang mendapat bukti menerusi surat pengesahan oleh sama ada Pegawai Perubatan Kerajaan / doktor swasta / Pegawai Kebajikan Masyarakat / Pegawai Daerah.
Bagi pelantikan wakil diri, penerima pencen perlu membuat permohonan kepada Bahagian Pencen JPA menerusi Borang di sini → http://www.jpapencen.gov.my/borang/PDF/SKP/JPA.BP.SKP.B07.pdf
Pelantikan wakil diri sah untuk tempoh satu tahun dan boleh diperbaharui sekiranya masih diperlukan oleh penerima pencen. 
Selain itu, penerima pencen yang ingin tukar akaun bank perlu membuat notis sekurang-kurangnya dua bulan secara bertulis dan serahkan kepada Bahagian Pencen JPA sebelum akaun lama ditutup. 
Secara tak langsung, ini dapat mengelakkan terputusnya bayaran pencen bulanan mereka.
Kepada penerima pencen yang kehilangan buku akaun, anda dinasihatkan supaya membuka akaun baru di bank yang sama agar bayaran pencen boleh dipindahkan ke dalam akaun baru anda nanti. 
Sekiranya akaun baru dibuka di bank lain, pembayaran pencen berkemungkinan akan tergendala kerana bayaran pencen yang telah dihantar bagi dikreditkan ke dalam akaun lama perlu dikembalikan oleh bank tersebut kepada Bahagian Pencen JPA untuk diproses semula untuk pengkreditan ke dalam akaun baru di bank lain. 
Semoga artikel ini dapat memanfaatkan semua pembaca di luar sana. 
Silakan SHARE dan BOOKMARK (SAVE) artikel ini agar dapat memudahkan lagi urusan anda. 
Terima kasih. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *