Mengubah saiz lebar column template classic

Posted on

Kepada anda yang menggunakan template classic yang biasanya mempunyai 2 column, ukuran bagi lebar column tersebut sebenarnya boleh di ubah mengikut kehendak anda. Untuk mengubah siaz kelebarannya, anda perlu mengikut beberapa langkah dibawah.

p/s: Sila save script template terlebih dahulu sebagai backup.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya tick pada kotak Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan Ctrl+F. Seterusnya taipkan kod #header-wrapper { pada kotak Find. Kemudian, tekan Enter. Anda akan lihat kod yang mungkin hampir sama dengan kod yang dipaparkan di bawah.

#header-wrapper {
width:660px;
margin:0 auto 10px;

Edit angka 660px kepada 900px .

Langkah 3

Taip kod #outer-wrapper { pada kotak Find dan tekan Enter. Anda akan lihat kod yang mungkin hampir sama dengan kod yang dipaparkan di bawah.

#outer-wrapper {
  width: 660px;
  margin:0 auto;

Edit angka 660px kepada 900px.

Langkah 4

Taip kod #main-wrapper { pada kotak Find dan tekan Enter. Anda akan lihat kod yang mungkin hampir sama dengan kod yang dipaparkan di bawah.

#main-wrapper {
  width: 410px;
  float: $startSide;
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;     /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
  }

Edit pada angka 410px kepada 660px.

Langkah 5

Taip kod #sidebar-wrapper { pada kotak Find dan tekan Enter. Anda akan lihat kod yang mungkin hampir sama dengan kod yang dipaparkan di bawah.

#sidebar-wrapper {
  width: 220px;
  float: $endSide;
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}

pada angka 220px kepada 230px.

Langkah 6

Akhir sekali klik preview. Jika tiada mesej error yang terpapar dan anda berpuas hati dengan hasil yang telah di edit itu. Klik Save

20 thoughts on “Mengubah saiz lebar column template classic

  1. yahooo………… dah boleh wat dah nes.. tq sbb tunaikan permintaan ramai. tp nes… bila cik jah tukar sidebar kpd 240px. sidebar jadi duk bawah body. cik jah maintainkan saiz sidebar. just adjust saiz body tu je. tq cfu

  2. thanks bro..atas tips yg diberikan..besau skit aku nyer blog tu..klu tak sempit jer rasa..nk bernafas pn rimas..huhu…kredit tu mr nescafe…
    p/s-bang nescafe ais satu lagi…hehe

  3. @Legasi Piston Pecah

    Boleh juga kalau nak edit. Tapi kena tengok, sidebar background tu pakai image ker warna. Takut dah edit nanti jadi berterabur pula sidebarnya. Kalau nak edit juga, edit angka pada #sidebar-wrapper {. Namanya lebih kurang juga. sidebar

  4. salam…saya baru je jumpa blog ni. baru nak start blogging..mmm..thank you untuk info ni…tapi…

    "p/s: Sila save script template terlebih dahulu sebagai backup."

    macammana nak save script template tu..erkkk..tq

  5. salam.encik nescafe..
    saye newbie dlm dunia belog niey
    nak mintak tolong selesaikan permasalahan lah
    cuba view niey
    http://farhanaabdghafar.blogspot.com/
    saya dah ubah dah background position : center@elft@right
    tapi still tak betol jugak.
    nak tarik bunga kerawang tu letak kat tepi sekali.
    tak nak bagi terganggu sidebar tu,
    camne ek..
    ke, background picture yang tak cukup besar??
    huhu
    hope encik nescafe ley tolong.. tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *