Memasang page views counter pada post

Posted on

Untuk memasang page view counter pada setiap posting, sila ikut beberapa langkah yang di tunjukkan di bawah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya tick pada Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan Ctrl+F dan taipkan atau copy kod <div class=’post-body entry-content’> dan paste pada ruang Find. Setereusnya tekan Enter.

Langkah 3

Salin kod berwarna biru di bawah dan paste di bawah atau selepas kod <div class=’post-body entry-content’> (rujuk langkah 2)

<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;item&quot;’>
<div id=’hit-counter’>
&lt;a href=&#39;http://csharpdotnetfreak.blogspot.com&#39; rel=&#39;follow&#39;&gt;
<script src=’http://www.amitjain.co.in/pageview.php’ type=’text/javascript’/> &lt;/a&gt;
</div></b:if>

Akhir sekali klik preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.

33 thoughts on “Memasang page views counter pada post

  1. lalalala…. cikgu nes. dah boleh dah. tq erk n sory myusahkan. klu berukband ni ok. sedap gak cik jah nak lepak lama2 depan laptop ni. ni rasanya. kura lg laju r jln. tq cikgu nes.

  2. Dah siap psng dah nes. Anyway tqs k? Hehehe. Teman cuba alter coding nya, nombor tu mmg boleh jd statik@letak baper juta nombor nak. Pindahkan hosting javascript yg tak boleh nak jadik lagi ni.

  3. hurmmm… tensen guwe. takde pulak code yang nak dicari itu dalam html layout saya ni. huhuhuhu. kalo takde tu cemane nak define nak letak kat mana kan…

  4. your profile domain doesnt match.Please update your domain profile in our blog manager section.

    TOLONG!! tolong.. buat meta tag pun keluar ini..

    sekarang buat views pun keluar ini..apa masaalah ni..

    kat mana nak update..dah google byk kali tak jumpa..

    please..reply me.. uisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *