Cara pasang Facebook share button dengan counter di Blogspot

Posted on

Untuk memasang Facebook Share Button pada setiap post di bawah post title,seperti yang boleh anda lihat pada blog ini, hanya ikut beberapa langkah yang mudah di bawah.

Langkah 1

Pergi ke http://www.facebook.com/facebook-widgets/share.php dan pilih style button yang ingin anda pasang pada blog. Anda juga boleh memilih button dengan counter.

Langkah 2

Log in blog = Dashboard => Design => Edit HTML. Seterusnya, tick pada kotak Expand Widget Templates.

Langkah 3

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci F3. Seterusnya taip atau paste kod <div class=’post-header-line-1’/> pada kotak Find dan seterusnya, klik Find. Jika kod tersebut tiada, anda boleh menggantikannya kod <div class=’post-header-line-1′> atau <data:post.body/>

Langkah 4

Salin kod yang telah siap pada Langkah 1 dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <div class=’post-header-line-1’/> atau <div class=’post-header-line-1′> atau <data:post.body/>

Akhir sekali klik Preview, dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.

P/s: Jika anda ingin mengubah kedudukan button tersebut, anda boleh gunakan kod ini untuk memaparkan button pada sebelah kanan atau kiri

<div style=”float:right;padding:4px;”>
Masukkan kod Facebook Share Button di sini
</div>

Gantikan right kepada left pada float jika anda ingin memaparkan button pada sebelah kiri

Contoh:

<div style=”float:right;padding:4px;”>
<a name=”fb_share” type=”button_count” href=”http://www.facebook.com/sharer.php”>Share</a>
<script src=”http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share” type=”text/javascript”></script>
</div>

24 thoughts on “Cara pasang Facebook share button dengan counter di Blogspot

  1. halluu bro..
    ni nak tnyalaa.. aku dah letak dah icon share FB tu, tp apsal dia x kuar no kat button count tu yek?..
    muskil laa.. tiap kali tick je dia kuar..
    pas tu bila ke page lain, no kat button count tu
    dah ilang balik dah.. camner tu?..

  2. awak…sy da buat kat blog sy. tapi semua kedudukan like n share dok kat atas. sy nak letak kat bawah. mcm mana eh?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *