Cara pasang Facebook Like Button di Blogspot

Posted on

Untuk memasang Facebook Like Button pada setiap post, hanya ikut beberapa langkah yang mudah di bawah.

p/s: Sila save script template anda terlebih dahulu.

Langkah 1

Log in blog = Dashboard => Design => Edit HTML. Seterusnya, tick pada kotak Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci F3. Seterusnya taip atau paste kod <div class=’post-header-line-1’/> pada kotak Find dan seterusnya, klik Find. Jika kod tersebut tiada, anda boleh menggantikannya kod <div class=’post-header-line-1′> atau <data:post.body/>

Langkah 3

Salin kod biru di bawah dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <div class=’post-header-line-1’/> atau <div class=’post-header-line-1′> atau <data:post.body/>

p/s: Anda boleh menukar saiz button dengan mengedit width dan height pada kod di bawah.

<iframe allowTransparency=’true’ expr:src='”http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=” + data:post.url + “&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=450&amp;height=80&amp;action=like&amp;colorscheme=light”‘ frameborder=’0′ scrolling=’no’ style=’border:none; overflow:hidden; width:450px; height:80px’/>

Akhir sekali klik Preview, dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.

P/s: Jika anda ingin mengubah kedudukan button tersebut, anda boleh gunakan kod ini untuk memaparkan button pada sebelah kanan atau kiri

<div style=’float:right;padding:4px;’>
Masukkan kod Facebook Like Button di sini
</div>

Gantikan right kepada left pada float jika anda ingin memaparkan button pada sebelah kiri

Contoh:

<div style=’float:left;padding:4px;’>
<iframe allowTransparency=’true’ expr:src='”http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=” + data:post.url + “&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=450&amp;height=80&amp;action=like&amp;colorscheme=light”‘ frameborder=’0′ scrolling=’no’ style=’border:none; overflow:hidden; width:450px; height::80px’/>
</div>

68 thoughts on “Cara pasang Facebook Like Button di Blogspot

  1. boleh saje bro.memang menanti ada orang offer nk tolong =D memang serabut gile dah blog tu.. tak terurus.huhu.. hmm yang button ni pon entah bape kali try edit.. buruk gila rupenya..

  2. aku cuba dah jadi….. tapi mcm mana pula nak tukar colour text (Be the first of your friends to like this) jadi colour putih ye? coz background blog aku warna gelap so tak berapa nampak le…. tolong gitau mcm mana ye

  3. sukenye aku..ini blog yg ke berapa ntah aku baca utk tutorial ni…jadi jugak akhirnya…kenapa xjd sebelum ni..ade setengah tutorial xgtau kene tick kotak kecik kat atas kotak html tu baru dapat cari kod tu…hehehehe…terima kasih admin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *